Şehit ve gazilerimize dil uzatanların kanı kurusun…
Sabri Balaman

Sabri Balaman

Şehit ve gazilerimize dil uzatanların kanı kurusun…

26 Temmuz 2021 - 16:03

Şehit kelimesinin tanımının sözlükte, “Bir olaya şahit olmak, bildiğini söyleyip tanıklık etmek, bir yerde hazır bulunmak” gibi anlamlara geldiği bilinir.

Şehâdet (şühûd) masdarından türeyen şehîd, dinî bir terim olarak Allah yolunda öldürülen Müslümanı ifade eder. (Dört mezhep ve Zâhiriyye, Zeydiyye, İmâmiyye ve İbâzıyye mezheplerindeki şehit tanımları bu şekilde kabul görmüştür.)

Kimler şehittir inancımıza göre?

Allah yolunda, Allah rızası için ölen ve öldürülenlere şehit vasfı verilmiştir. 

Canını, namusunu, vatanını müdafaa ederken öldürülenlere şehit denir. 

Dünya ve âhiret hükümleri bakımından şehit, Allah yolunda savaşırken gayri Müslimler tarafından öldürülen veya yaralı halde savaş alanında ölü bulunanlara denir. Allah rızası uğrunda vatan, millet ve İslam dini için ölen veya öldürülenlere şehit denir. Ölmemiş olanlara gazi denir.

Bugün Kurban Bayramı’nın birinci günü… 

Namaz sonrası eminim herkes hemen bir anne ve babasının elini öpmeye, aile büyükleri ile bayramlaşmaya gidecektir. Kurbanlar kesilecek, yemekler yenecek hayırlar dağıtılacaktır.

Fakir fukara sevindirilecek, bazıları tatile gidecek, bazıları da her zaman olduğu gibi anlamsız bir şekilde gündelik dünyevi işlerin peşinde koşacaktır. 

Gün gittikçe kötüleşen yakınlık ve akraba bağları bizleri köklerimizden koparmaktadır. 

Bazılarının dinlerini bile hatırlamadığı bir durum ile herkesin kendi dünyasında yüzdüğü bir bayram diyelim…

Pandemi ile başlayan bayramlar, küçük bir mahşer provasını yaşattı. Yani anne babaların evlatlarından uzak durması, en çok sevdiğiniz kişilerin sizden kaçması veya hayatınızı uğruna vereceğiniz kişilerin sizden ırak olması ne acı değil mi? 

Yani daha büyük felaketlerle karşı karşıya kalmadan silkelenmemiz gerekli… Allah muhafaza felaketlerden ders almalıyız.  

Bugün bayram olunca bu yazının benim için daha anlamlı olduğunu ifade etmek isterim. Bayram seyran derken şehitlerimizi hatırlatmak boynumuzun borcudur.

İslam ahalisi şehitlerini ve gazilerini göz ardı ederse köksüz bir milletten başka bir anlam ifade edemez.

Ülkemizin huzurunu ve güvenliğini şehit ve gazilerimize borçluyuz.  Bu cesur yürekli insanlar, can ve mal güvenliğimizi korumak için gece demeden gündüz demeden çalışmaktadırlar. 

Canları pahasına bu vatanı korumaya and içmiş kahramanlarımız için ne söylesek azdır. Onlara borcumuz asla ödenmez. Şehitlerimiz ve gazilerimiz, yaşayabilecekleri onca güzelliği geride bırakarak, ülkemiz için kendilerini feda etmişlerdir.

Anne, babaları, eşleri, çocukları, kardeşleri hepsi bu ülkeye emanettir. Gazilerimize karşı saygılı olmalı ve hayatlarını kolaylaştırmalıyız. 

Şehitlerimizin geride kalan ailelerine sadece devletin el atması yetmez; bizler de elimizden geleni yapmalıyız. Bir şehit cenazesi geçerken içimiz gider. Kim bilir bu hayat için ne hayalleri vardı diye düşünmeden edemeyiz. Kendimizi onlara karşı borçlu hissederiz. Yediğimiz içtiğimiz boğazımıza düğümlenir. Kurtuluş savaşından beri bu topraklarda çok şehit verilmiştir. Bu sebeple bu saygı, genlerimizle bugüne kadar işlemiştir.

Gencecik insanlar, vatan sevgisi uğruna ya sağlıklarını ya canlarını kaybetmişlerdir. Bizim ülkemizin iç ve dış birçok düşmanı vardır. Bu sebepten dolayı, güvenlik güçlerimize iş düştüğü kadar bizlere de vatandaşlık görevi düşmektedir.

Özellikle son yıllarda tırmanan savaş ve terör olayları yüzünden çok sayıda acı kaybımız olmuştur. Her biri kendi yakınımızmış gibi yakınlık göstermek ve hizmet etmek zorundayız.

Bu ülkenin evlatlarının verdiği zorlu mücadelelerden biri de şüphesiz ki 15 Temmuz’dur…

15 Temmuz’u asla unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı hatırlatarak, benliklerimize kazımak zorundayız.

Milli birliğimiz ve demokrasimize karşı yapılan hain darbe girişimine karşı bu aziz millet büyük bir kahramanlık ve fedakarlıkla mücadele vermiş, şahadete giderken bile korku ve kuşku duymamıştır.

Oysa bizler ve çocuklarımız için şehit ve gazi olduklarını unutan vicdanlar da var ne yazık ki… O eksik vicdanları lanetlerim…

Dine ve bayrağa hayâsızca el uzatanların kanı kurusun. Allah onların iki yakasını bir araya getirmesin. 

Şehit olan vatandaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyor, kahraman gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Kurban Bayramlarını en içten dileklerime kutluyor, büyüklerimin ellerinden öpüyorum. Saygı ve hürmetlerimle…

Vesselam…

YORUMLAR

  • 0 Yorum